Kauppapaikka on nyt avattu myös yksityisille kuluttajille!

Nyt jokaisella on mahdollisuus hyvittää päästöjä tarjoamamme palvelun kautta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että omia päästöjään ja valintojaan ei tulisi tarkkailla. Päästökompensaatiolla ei ole tarkoitus ostaa hyvää omaatuntoa ajattelematta omaa toimintaansa. Ensisijaisesti ajatuksena onkin tarkkailla omasta toiminnastaan aiheutuvia päästöjä ja pyrkiä leikkaamaan niitä mahdollisuuksien mukaan ympäristöystävällisemmillä valinnoilla. Jäljelle jäävä päästömäärä on sitten mahdollista hyvittää tarjoamamme palvelun kautta.

Tässä postauksessa käymme läpi muutamia helppoja arjen konsteja, joilla sinäkin voit leikata päästöjäsi. Osa näistä saattaakin olla jo kiinteä osa arkeasi, mutta tässä listassa on varmasti muutamia uusiakin vinkkejä:

1.     Suosi julkisia, kävelyä tai pyöräilyä

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä arviolta n. 3000 kg CO2 koostuu matkailusta ja liikenteestä. Suosimalla julkisia ja korvaamalla automatkoja esimerkiksi kävelyllä tai pyöräilyllä voi leikata merkittävän osuuden vuotuisista päästöistä. Hyötyliikunnan lisääminen on myös hyvä terveyden kannalta. Moottorikäyttöisten ajoneuvojen käytön vähentäminen säästää myös rahaa.

2.     Vaihda ekosähköön

Sähkösopimuksen päivittäminen tavallisesta sähkösopimuksesta ekosähköön on nopea ja helppo tapa vaikuttaa hiilijalanjälkeen. Vaihtamalla ekosähköön pienennät vuotuista hiilijalanjälkeäsi noin 5 %.

3.     Kuljeta omaa juomapulloa mukana

Säästyy paljon muovia, kun et osta kotoa lähtiessäsi aina uutta juomapulloa. Kuljeta sen sijaan täytettävää juomapulloa mukana. Taas jälleen kerran säästyy ympäristön lisäksi myös rahaa.

4.     Osta käytettynä tai lainaa

Kaikkea ei tarvitse aina ostaa uutena. Käytettyjen tuotteiden ostaminen antaa uuden elämän tuotteelle, jota toinen ei enää tarvitse. Ostamalla hyödykkeen käytettynä tai lainaamalla jotain esinettä säästät sekä ympäristöä ja rahaa.

5.     Osta vain tarpeeseen

Keskivertosuomalainen kuluttaa globaalissa mittakaavassa paljon. Asumisen, ruokailun sekä liikenteen lisäksi keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä noin 3400 kg CO2 koostuu muusta kulutuksesta. Tarkkailemalla kulutustamme tarkemmin, sekä vähentämällä turhia ostoksia, voidaan kulutuksesta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä pienentää merkittävästi. Määrän sijaan kannattaa panostaa laatuun ja kestävyyteen.

6.      Korvaa etelän lomamatka reissaamalla kotimaassa

Matkailussa suurimmat päästöt syntyvät lentomatkoista. Korvaamalla reissun ulkomaille esimerkiksi mökkireissulla Pohjois-Suomeen, on matkustamisen päästöjä mahdollista pienentää.

7.  Vältä pikamuotia

Pikamuodilla tarkoitetaan vaatetusteollisuutta, jossa tunnusomaisina piirteinä on halvat hinnat, jatkuvat uutuudet sekä äärimmäisen nopea kierto. Pikamuoti on ympäristön kannalta erittäin saastuttavaa ja vaateteollisuuden arvioidaankin kokonaisuudessaan tuottavan yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne sekä rahtilaivat yhteensä. Välttämällä pikamuotia ja suosimalla vastuullisesti valmistettuja vaatteita, jotka ovat laadukkaita ja kestävät pidempään, on päästöjä mahdollista vähentää tuntuvasti.

8.  Pidennä puhelimesi käyttöikää

Älypuhelinten valmistuksessa käytetään suuria määriä harvinaisia mineraaleja, joita louhitaan ympäri maapalloa. Valmistusprosessissa muodostuu arviolta noin 80 % puhelimen elinkaaren kokonaispäästöistä. Puhelinten valmistuksesta aiheutuukin siis huomattavaa kuormitusta ympäristölle. Yksi syy puhelinten ympäristökuormitukseen on puhelinten lyhyt käyttöikä. Varsin moni päivittääkin puhelimensa aina uusimpaan lippulaivamalliin. Lykkäämällä uuden puhelimen hankintaa ja pidentämällä puhelimen käyttöikää saadaan päästöjä leikattua.

9.  Optimoi kodin lämpötila

Optimoimalla kodin lämpötilan saadaan energiankulutusta pienennettyä. Esimerkiksi jo 2 asteen sisälämpötilan laskeminen voi säästää jopa 10 % lämmitykseen menevästä energiankulutuksesta.

10.  Kiinnitä huomiota sähkönkulutukseen

Sähkönkulutukseen voit vaikuttaa esimerkiksi hankkimalla energiatehokkaita laitteita, käyttämällä valaistusta vain tarpeen mukaan ja kytkemällä laitteet pois valmiustilasta.

11.  Vaihda LED-valoihin

Useiden tutkimusten mukaan LED-valot ovat energiatehokkaampia sekä ympäristöystävällisempiä valaisimia kuin muut markkinoilla tarjolla olevat valaisimet.

12.  Lisää ”ei mainoksia, kiitos” tarra kotioveen

Jos tapanasi ei ole muutenkaan lukea mainoksia tai muuta ilmaisjakelua, kannattaa oveen kiinnittää tarra: Ei mainoksia tai ilmaisjakelua, kiitos. Näin kertyy myös vähemmän roskiin kannettavaa keräyspaperia.

13.  Käytä kimppakyytejä

Asuuko työkaverisi lähettyvillä? Miksi et ehdottaisi kimppakyytiä työpaikalle? Näin on bensakustannukset mahdollista jakaa ja syntyy ympäristöä kuormittavia päästöjäkin vähemmän.

14.  Matkusta harvemmin, mutta kerralla pidempään

Matkustaessa syntyy merkittäviä päästömääriä. Jos haluat silti yhä matkustaa, vähentämällä matkustuskertoja ja viettämällä kerralla pidempiä aikoja lomalla, on mahdollista vähentää myös päästöjä. Miten olisi yksi kolmen viikon loma kolmen viikon mittaisen lomamatkan sijaan? Näin myös tarvitset vain yhden edestakaisen lentomatkan kolmen edestakaisen lentomatkan sijaan. Ympäristö kiittää ja samalla säästät myös rahaa, kun ei tarvitse ostaa useita lentoja.

15.  Vietä kasvisruokapäiviä

Jos et ole valmis siirtymään täysiaikaiseksi kasvissyöjäksi, ota tavoitteeksi pitää ainakin yksi kasvisruokapäivä viikossa, jolloin kokeilet uusia ja maukkaita kasvisruokasereseptejä. Yksi kasvisruokapäivä viikossakin voi jo pienentää hiilijalanjälkeä.

16.  Vähennä ruokahävikkiä paremmalla suunnittelulla

Ruokien huolellisella suunnittelulla on mahdollista vähentää ruokahävikkiä. Arvioiden mukaan noin 10-15 % tuotetusta ruoasta heitetään syömäkelvottomana pois. On arvioitu, että kotitalouksissa roskiin heitetty ruoka Suomessa vastaisi noin 100 000 keskivertohenkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä. Suunnittelemalla ruokailut tarkemmin, voit omalta osaltasi vaikuttaa kotitaloudestasi syntyvän hävikin määrään.

17.  Hyödynnä kirjastoa tai e-kirjasovelluksia

Mitä jos et ostaisikaan uusinta kirjaa, vaan sen sijaan lainaisit sen kirjastosta tai kuuntelisit/lukisit e-kirjasovelluksesta?

18.  Anna lahjaksi muuta kuin materiaa

Lahjan ei tarvitse olla materiaa. Anna materian sijaan lahjaksi esimerkiksi jokin kokemus, aikaasi tai esimerkiksi tarjoudu vahtimaan tuttavasi lapsia jokin viikonloppu. Ajatus on tärkein.

19.  Korjaa korvaamisen sijaan

Välillä omaisuus kuluu käytössä ja vaatteisiin saattaa tulla reikiä tai jokin muu esine rikkoontua. Korjaamalla omaisuuden sen sijaan että hankkisit heti uutta tilalle säästää ympäristöämme.

20. Vähennä vedenkulutusta

Vedenkulutusta on helppo vähentää esimerkiksi lyhentämällä suihkuja. Arviolta noin 40 % kotitalouden vedenkulutuksesta kuluu peseytymiseen. Vedenkulutusta voit suihkujen lyhentämisen ohella myös vähentää pesemällä vain täysiä pyykkikoneellisia.

Tässä vain muutamia keinoja vaikuttaa hiilijalanjälkeesi. Parasta näissä keinoissa on se, että ympäristön lisäksi säästyy myös rahaa. Jaamme myöhemmin lisää arjen pieniä tekoja, joilla on mahdollista pienentää hiilijalanjälkeä.

Kaikkia päästöjä ei ole valitettavasti mahdollista leikata, mutta jäljelle jäävä päästömäärä on kuitenkin mahdollista kompensoida. Lue miten sinäkin voit kompensoida päästösi kotimaisen metsän hiilinielulla.

Lähteet: Sitran 100 fiksua arjen tekoa, Sitran Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki